Recept på julskinka

Så här saltar du din julskinka (3 till 5 kg, beror på kärlet)

  • 5 liter vatten
  • ½ matsked salpeter (eller 1 msk salpetersalt)
  • 6 dl fint salt
  • 1 dl socker

Så här gör du

  1. Blanda salpeter, salt och socker. Vill man inte ha nitrit utesluts salpetern – skinkan blir då grå.
  2. Gnid in skinkan med 4 msk av blandningen. Låt ligga svalt över natten.
  3. Koka upp vattnet med resten av saltblandningen till en lag. Skumma vid behov. Låt lagen kallna helt.
  4. Häll den kalla lagen över skinkan. Lägg på en tyngd så att skinkan hålls nere. Kärlet ska vara av plast, keramik, rostfritt stål, emalj, rent trä – definitivt inte aluminium.
  5. Låt skinkan ligga i blöt i minst 14 dagar. Skinkan kan aldrig bli saltare än saltblandningen. Låt den stå svalt.
  6. Ska skinkan ugnsbakas bör den avvattnas ett dygn – lägg den i färskt osaltat vatten. Vid kokning smakar man av kokvattnet – är det för ettersalt byts vattnet tills det blir lagom.

På samma sätt rimmas t ex lägg och sidfläsk. De kan rimmas tillsammans med skinkan men behöver inte ligga i lika länge, beroende på storlek.

Lycka till och God Jul!