Recept på julskinka
Så här saltar du din julskinka (3 till 5 kg, beror på kärlet)
- 5 liter vatten
- ½ matsked salpeter (eller 1 msk salpetersalt)
- 6 dl fint salt
- 1 dl socker
Så här gör du
- Blanda salpeter, salt och socker. Vill man inte ha nitrit utesluts salpetern – skinkan blir då grå.
- Gnid in skinkan med 4 msk av blandningen. Låt ligga svalt över natten.
- Koka upp vattnet med resten av saltblandningen till en lag. Skumma vid behov. Låt lagen kallna helt.
- Häll den kalla lagen över skinkan. Lägg på en tyngd så att skinkan hålls nere. Kärlet ska vara av plast, keramik, rostfritt stål, emalj, rent trä – definitivt inte aluminium.
- Låt skinkan ligga i blöt i minst 14 dagar. Skinkan kan aldrig bli saltare än saltblandningen. Låt den stå svalt.
- Ska skinkan ugnsbakas bör den avvattnas ett dygn – lägg den i färskt osaltat vatten. Vid kokning smakar man av kokvattnet – är det för ettersalt byts vattnet tills det blir lagom.
På samma sätt rimmas t ex lägg och sidfläsk. De kan rimmas tillsammans med skinkan men behöver inte ligga i lika länge, beroende på storlek.
Lycka till och God Jul!